Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Nyári napforduló, avagy hogyan ünnepeljük az év leghosszabb napját

Európa

Nyári napforduló, avagy hogyan ünnepeljük az év leghosszabb napját

Nyári napforduló, avagy hogyan ünnepeljük az év leghosszabb napját
május 20
19:54 2015

Egy cseppnyi történelem

A nyári napforduló mindig is rengeteg vitatémát szolgáltatott. Már az ősi druidákat is inspirálta arra, hogy különböző szertartásokat tartsanak a Stonehengenél. Továbbá Larry Harvey, a Burning Man esemény megteremtője is óriási viszályt kavart különböző képmások felgyújtásával. A napforduló, azaz amikor a Nap éppen az északi félteke fölött helyezkedik el, jelzi a nyár kezdetét. Azonban, mivel a déli félgömbön ez a tél kezdete, így nyugodt szívvel hívhatnánk északi napfordulónak is.

Próbáld csak elmagyarázni viszont ezt egy skót druidának. Az ünnepség, melyeken az északi félteke leghosszabb napja előtt tisztelegnek, a kereszténység előtti időkig nyúlnak vissza. Rengeteg szertartásnak és termékenységi rítusnak adott inspirációt ez az esemény, melytől mezőgazdasági fejlődést is gyakran vártak.

A fesztivál manapság

Ma a legnagyobb nyári napfordulót ünneplő fesztiválról szeretnénk megemlékezni. Ez az angol Wiltshire rendezvénye, melyet a Stonehenge-nél találhatunk, és régóta szolgáltat rengeteg vitatémát. 1972-től 1984-ig neodruidák, újkori utazók és egyéb alternatív közösségek gyűltek össze minden június 21-én a neolitikus kő-kör mellett a Stonehenge-i Szabad Fesztivál alkalmából, és olyan kultikus bandák is megjelentek, mint a Hawkwind vagy a Gong.

1

1985-ben a hatóság egy nagyjából 100 járművel érkező konvojnak tiltotta meg, hogy létrehozza a fesztivált, ami a hírhedt Beanfieldi csataként híresült el a későbbiek folyamán, ahol a rendőrség összeütközött a lázadó utazókkal. A The Levellers című dal tette halhatatlanná az incidenst, amely az elégedetlenség szimbólumává is vált egyben.

Sokáig lezárva tartották, azonban 1999-ben újra megnyitották a Stonehenge kapuit a nyári napforduló alkalmából. A jeles esemény ma több, mint 20,000 résztvevőt vonz, melyek közül sokan csak szeretnék látni a fehér taláros druidákat, akik végig figyelemmel kísérik a napot, amint felkel és bevilágítja a sziklákat. A neopogány puristák arra panaszkodnak, hogy sokan csak úgy kezelik ezt az eseményt, mint egy bemelegítő party a Glastonbury fesztiválra, melynek köszönhetően degradálják a különböző ceremóniák értékeit és jelentőségét, ezzel súlyos károkat okozva az ősi hagyománynak.

A nyári napfordulót az egész Egyesült Királyságban megünneplik, ahol ez inkább a kezdetét, semmint közepét jelenti az ország rövid ideig tartó meleg időszakának. Gazdag kelta hagyományainak hála Skócia remek hely lehet arra, hogy különböző gyülekezőkre leljünk, a Brodgari Gyűrűtől kezdve az Orkney-szigeteken végig a Beltane-i Tűz Társaság Lughnasadh („kukorica király”) ceremóniájáig, amely Edinburghben található.

2

About Author

Bence

Bence

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment