Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Témák > Lélegzetelállító könyvtárak a világban – Első rész

Témák

Lélegzetelállító könyvtárak a világban – Első rész

Lélegzetelállító könyvtárak a világban – Első rész
augusztus 23
12:26 2015

Ha szereted a könyveket, ha nem, ezeket a könyvtárakat mindenképpen imádni fogod. Folyosók telis-tele könyvekkel, enyhe fény és csend, melyet csak a lapozó oldalak zaja szakít meg. Olvass tovább és ne hagyj ki egyet sem az irodalom templomai közül!

1. Az Escorial Kastély Királyi Könyvtára

Fülöp alapította az Escorialt, amely egy valódi királyi ékszer. A tetőfreskók alatt a legkiemelkedőbb irodalmi műremekeket találhatjuk meg, és nem fogsz mást látni, csak tömör gyönyört. A Fő Folyosó teljességgel legynűgöző: inkább hasonlít székesegyházra, mint könyvtárra.

1

2. Dánia Királyi Könyvtára – Koppenhága

A dán királyi köynvtárat a „Fekete Gyémántként” is ismerik sokan. A koppenhágai kikötő mellett található ez az épület, melyet két fekete kocka alkot, amelyek enyhén ferdülnek az utca felé. Nyolc emeletnyi átrium és rengeteg terasz található itt. Nézz le a tengerre a fekete márványból és a kristályból, és engedd szabadjára a gondolataidat.

2

3. Joanina Könyvtár – Coimbra, Portugália

Ez a barokk stílusban alkotott építmény a Coimbra Egyetem könyvtára, és egyben a könyvmániások leírhatatlan luxuslakosztálya is. A 18. században építették, V. Juan uralma alatt – a név is innen ered. Mihleyst belépsz a főbejáraton, azt sem fogod tudni, merre tekints: három hatalmas előszoba, melyet csak boltívek és könyvekből álló falak különítenek el. Összesen több mint 250.000 kiadás található itt. Lenyűgöző, nemde bár?

3

4. Taipei Nyilvános Könyvtára, Beitou delegációja – Taiwan

Környezetbarát, zöld épület, praktikus és abszolút elbűvölő. Megnyitása óta mindenki erről a műről beszél, melyet a 2006-os Bio-Építészeti Formosanán adtak át. Ez az egyik legerergiatakarékosabb épület az országban. A fából készült könyvtár hatalmas ablakaival egy valóságos csoda, és a tökéletes hely a pihenésre a Taipei-i káoszban.

4

5. Admont Apátság Könyvtár – Ausztria

Az Admont Apátság a világ legnagyobb monostori könyvtára és a barokk művészet egyok legnagyobb varázslata. Josep Hueber építette 1776-ban: 70 méter hosszú, 14 méter széles és 13 méter magas ahol több, mint 70 ezer kötetet őriznek. A mennyezeti freskókat Bartolomeo Altomonte festette, a freskó pedig a könyvtár egyik leggyönyörűbb büszkesége.

5

About Author

Bence

Bence

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment