Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Témák > Lélegzetelállító könyvtárak a világban – Második rész

Témák

Lélegzetelállító könyvtárak a világban – Második rész

augusztus 24
12:30 2015

Mi is tudjuk hogy szeretnél többet látni ezekből a lenyűgöző épületekből, ahol az olvasás és a tanulás valóságos élménnyé válik. HA meglátogatnád bármelyik várost, ne hagyd ki a könyvtáraikat, feledhetetlenek.

José Vasconcelos Könyvtár – Mexikóváros, Mexikó

A mexikóvárosi José Vasconcelos Könyvtár a világ leggyönyörűbb épületei közé tartozik. Nem csak a Gabriel Orozco által készített hatalmas bálna csontváz miatt, amely a középső plafonról lóg lefelé, de Alberto Kalach tervezésének köszönhetően is. Az építész valóságos delírium-érzést kölcsönöz az ide látogatóknak a hatalmas helynek és fényeknek a felhasználásával. Ez a legemlékezetesebb hely, ahol valaha olvashatsz, ez egészen biztos.

1

George Peabody Könyvtár – Baltimore, USA

A könyvtárat a filantróp George Peabody készítette, akinek a célja az volt, hogy egy olyan könyvtárat építsen, amelyet mindenki ingyen használhat, aki csak szeretné. Edmung G. Lind építész tervezte ezt a letisztult, fényes, hatalmas könyvtárat, amely aranyszínben pompázik, és büszkélkedhet is egy átriummal, ami a fekete-fehér márvány padlótól a kristály mennyezetig tart.

2

Clementinum Könyvtár – Prága, Csehország

A Clementinum belsejében rejlik a könyvek szeretőinek édenkertje: egy teljességgel magávalragadó barokk stílusú könyvtár. Prága egyik legjelentősebb épületéről van szó, teológiáról kötetek ezreit őrzik itt meg a 17. század óta. Ne felejts el fölfelé nézni sem, hiszen a Jan Hiebl által készített freskó szintén gyönyörű!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trinity College Library – Dublin, Írország

A Trinity Főiskolát, könyvtárával együtt 1592-ben alapították. Ez Írország legrégebbi egyeteme és könyvtára. A fő látványosság az a Hosszú Szoba, amelyet 1712-1713 között építettek és itt található a könyvtár legrégebbi kötetei közül nagyjából 200.000. A könyvtár telis tele van olyan kincsekkel, mint például az 1916-os Ír Köztársaság Kiálytványának utolsó fennmaradt másolata. A látogatók a Trinity Főiskola Hárfáját is megnézhetik, amelyet fűz- és tölgyfából készítetek, és Írország szimbólumává vált.

4

Bibliotheca Alexandrina – Alexandria, Egyiptom

Alexandria könyvtára a Földközi-tenger kikötőjében található egyiptomi város, Alexandria, egyik legnagyobb könyvtára és kultúrális központja. Ez egyszerre emlékeztető az antikvitásban elveszett Alexandriai Könyvtárra, és egy kísérlet arra, hogy felelevenítsenek valamit abból az ókori csodából. Az épület legkiemelkedőbb tésze a fantasztikus olvasó szoba, itt ugyanis 70,000 négyzetméternyi terület van felosztva 11 emeletre.

1 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 5 nagy

About Author

Bence

Bence

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment