Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Témák > A leggyönyörűbb vasútállomások

Témák

A leggyönyörűbb vasútállomások

A leggyönyörűbb vasútállomások
október 22
08:00 2015

Az egyik ok amiért szeretünk vonattal utazni, az az, hogy néha a vasútállomások is csodálatos helyek lehetnek, palotákban, kertekben vagy úrhajókban. A költő Jacques Réda mondta egykor, hogy a vasútállomások olyanok, mint a légfolyamok kastélyai. Mi is ebben a szellemben kalauzoljuk végig olvasóinkat a világ leggyönyörűbb vasútállomásai közül néhányon.

Grand Central Terminal – New York

Talán ez a világ leghíresebb vasútállomása, és egyesek szerint a legszebb is. A tető a csillagos eget próbálja reprodukálni, a Beaux Arts homlokzat pedig Minervát, Herkulest és Merkúr görög isteneket mutatja be. 1968-ban majdnem teljesen elpusztították, de szerencsére egy Philip Johnson nevű építész megmentette a New York-i épületet. 2013-ban ünnepelte 100. évfordulóját ez a vasútállomás. Lenyűgöző, nemdebár?

grand-central-station-new-york

Chhatrapati Shivaji Állomás – India

Ha még az UNESCO is beválogatta a Világörökség részei közé ezt az épületet, akkor minden bizonnyal arra érdemesnek kell lennie. A gótikus stílusú palota 1887-ben épült fel és a Victoria Terminal nevet kapta, mégpedig a Viktória Királynő előtti tisztelgés jeléül. Frederick Williams Steven tervezte meg az épületet, aki az ihletet az európai középkori világból vette, amelyet zseniálisan elegyített néhány indiai tradicionális ötvözettel is.

item12.rendition.slideshowHorizontal.train-station-architecture-13-chhatrapati-shivaji-terminus

Station Porto de Sao Bento – Portugália

A Porto városában fellelhető vasútállomás leginkább egy kincsesládához hasonlítható. Belsejében 20,000 kék és fehér csempe rajzol ki csodálatosabbnál csodálatosabb mozaik képeket,így válva a portugál mozaikipar ékkövévé. A Jorge Colaco nevet viselő művész néhány, a nemzeti történelemből ismert esemény életrekeltésével díszítette ki a termeket, melyeken a portugál tömegközlekedés kialakulásának történetét ismerhetik meg az idelátogatók. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy habár az első vonat már 1896-ban befutott, az állomást csak 1916-ban adták át hivatalosan is.

estacao-de-sao-bento-porto-portugal

Kyoto állomás – Japán

Valójában a Kyoto állomás úgy néz ki, mintha nem vasút-, de legalább űrállomáson lennénk. Építészek ezrei utasították el a tervezeteket, arra hivatkozva, hogy gusztustalanul nézne ki a városban. Azonban mihelyst felállították, a jövő úgy érkezett el a városba, hogy tiszteletben tartotta a múlt hagyományait. Bízz bennünk, téged is lenyűgözne ha végigsétálhatnál itt!

2KyotoStationInterior

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment