Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Ünnepek > Halloween a világ körül

Ünnepek

Halloween a világ körül

Halloween a világ körül
október 31
11:12 2015

Az Egyesült Államokban a Halloween az egyik leghíresebb hagyomány, innen származik a híres mondás is, hogy „csokit vagy csalunk.“ Azonban a világ számos más helyén november elsejének teljesen más jelentése van.

A legérdekesebb helyek, ahol megünnepelheted a Halottak Napját

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK:

Csoki vagy csalunk! Az USA-ban és Kanadában is széles körök ünneplik a Halloweent. Nincs hiányzó részlet: boszorkányok, tündérek, koboldok jelmezében kerülnek elő a lakosok; bántó és kevésbé bántó viccelődések közepette; tökbe vésett arcformák; rémtörténetek szellemekkel kapcsolatosan, suttogva elmesélve néhány barát között… Halloween motívumokkal díszített házak, és a legeslegfontosabb összetevő: gyerekek akik házról házra járkálnak, és azt mondják „csokit vagy csalunk.“

MEXIKÓ: A HALOTTAK NAPJA

A mexikói kultúra az egyik legeredetibb november elsejével kapcsolatosan. Két napig tart az ünnepség: a hónap első napját a gyermekek, a másodikat pedig a felnőttek lelkeinek szentelik. Rengeteg éredekesség fűződik ehhez a szokatlan mexikói hagyományhoz.

Üdvözlő ajánlatok: oltárféleségeken szolgálnak étellel és itallal, gyümölcsökkal, koponya alakú édességekkel és játékokkal, ahogy a gyerekek megérkeznek. Ellátogatnak a temetőkbe, kivilágítják a szent helyeket, mint például a sírokat és az azokhoz vezető utakat gyertyákkal. Virágokat visznek és néha még zenekarok is fellépnek, dalaikkal nyilvánítva tiszteletet az elhunytaknak. Mindenhol Catrinák vannak, amik jól ismert koponyák a legszokatlanabb és legszínesebb ruhákba öltöztetve. Házakban és köztereken nagy mennyiségben, de néha még pitékbe és cukrokba rejtve is fellelhetőek. Hol máshol tudnál még beleharapni egy édes koponyába? A „csokit vagy csalunktól“ egészen addig megyünk, hogy „me da una calaverita?“; ami szó szerinti fordításban nagyjából ennyit takar: „Kaphatnék egy koponyácskát?“ Mexikó számos részén egyértelműen észrevehető az Észak-amerikai hatás, hiszen jó néhány amerikai hagyományt átvettek.

2

ÍRORSZÁG: KEZDŐDJÖN A BULI!

Az ír ünnepi ízek Halloweenkor sem tesznek kivételt. Ez az egész ünnepség egyik forrás-országa. Néhány évszázaddal később ez a pogány hagyomány átalakult a tökéletes kifogássá a felhőtlen bulizáshoz és élvezethez: tematikus felvonulások, máglyarakások, tüzijátékok és jelmezek tucatjai jellemzőek.

Rendeznek szervezett játékokat is, mint például a száddal való alma vadászat, vagy kincskeresés. Ezen játékok nagyon népszerűek a gyermekek körében. A gasztronómia, akárcsak Spanyolországban és a világ egyéb tájain, úgy Írországban is nagyon fontos szerepet kap: édességet gyűjtenek, koktélokat és sült almát esznek tejjel és sörrel – mindezen összetevők vezetnek el minket a tipikus italhot: a Lamb’s woohoz.

AUSZTRIA: A TÖK A SZTÁR – Az Éves Tök Fesztivál

Kúrbisfest – a tökéletes terv az év ezen szakaszára. Retzben rendezik meg, amely Ausztria déli részének egy kis városa, közel a cseh határhoz.

Két napon keresztül ez az aprócska település a felelős azért, hogy hatalmas bulit rendezzen a tökkel kapcsolatban: izzó tárgyak, Halloweeni felvonulás, zene és lenyűgöző gasztronómia. Még egy jellemző az osztrák Halloweenra, amely nagyban hasonlít a mexikói hagyományokra: vizet, kenyeret és egy öngyújtót hagynak az asztalon, hogyha esetleg éjjel megjönnének a szellemek és akarnának enni vagy inni valamit.

HONG KONG: YUE LAN, AZ ÉHES SZELLEM FESZTIVÁLJA

Mivel abban hisznek, hogy a szellemek köztünk élnek, ezért az emberek október 31-éről november elsejére virradó éjjel folyamán az emberek gyümölcsökről és pénzről készült képeket égetnek. Így mindezen tárgyak megérkeznek a szellemek világába és békét hoznak a lelküknek. Szintén megrendezik a híres „Matsouri“ utcai fesztivált, amely fiatalok ezreit hozza ki az utcára a boltokból és a bárokból, és közösen ünnepelnek az eseményen, zenét hallgatva, lekísérve néhány itallal.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment