Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Ünnepek > Halloweeni különkiadás

Ünnepek

Halloweeni különkiadás

Halloweeni különkiadás
október 30
19:20 2015

Csokit vagy csalunk!

A Rumbo a Halloween eredetéről tart beszámolót, illetve arról, hogy hogyan ünneplik ezt Spanyolországban

HALLOWEEN

Csokit vagy csalunk! Egy kalandos út a világ rejtelmeibe!

Spanyolország is átvette az ünnepet, melynek eredete közel sem kristálytiszta, azonban a világ számos országában megtartják: Az Amerikai Egyesült Államokban, Skóciában, Írországban, Franciaországban… Halloweenről van szó, az október 31-éről november elsejére nyúló éjszakáról, amelyet a spanyolok a „Halottak Napjaként” tartanak számon.

A Rumbo szerkesztői Halloween eredetéről szeretne mesélni olvasóinknak, illetve arról is, hogy hogyan ünneplik ezt a spanyolok. Több, int 3000 évvel ezelőtt történt október 31-én, amikor a harciasságáról ismert kelta nép tartott egy rituálés az arató szezon végét, illetve a téli szezon elejét ünnepelve. Ezt a pogány ünnepet Samhainnek nevezték. Írországban, Angliában, Skóciában és Franciaországban éltek ezek az emberek, akik megalapították ezen ünnepséget, amely sok-sok évvel később a világ minden tájára eljutott, köszönhetően az európai kivándorlásnak.

Akkoriban a druidák úgy hitték, hogy aznap éjjel a boszorkányok nagyobb hatalommal rendelkeznek és a határok néhány órára összemosódnak az Élők és a Holtak Világa között. A nevet azonban az Egyesült Államokban kapta: Halloween, rövidített formája az All Hallow’s Eve-nek, azaz a Mindenszenteknek.

Úgy az Egyesült Királyságban, mint az Egyesült Államokban is mélyről gyökerezik ez a hagyomány, melyet mindig is szellemekkel kapcsolatos rémtörténetek öveztek, egy kis ijesztgetéssel, csínytevéssel, szörny- és szellem kösztümökkel karöltve, azzal a céllal, hogy ráijesszenek a hiszékeny emberekre. Spanyolországba kicsit később jutott egy a „csokit vagy csalunk” ünnepe, de mára már ott is nagyon népszerű. Biztosak vagyunk benne hogy sokakat leptek már meg kisgyerekek az ajtóban és kértek csokit, kiabálva hogy „csokit vagy csalunk!”

Azonban, habár rengeteg mindent átvett a spanyol kultúra az angoltól, mégis nagyon sok mindenben különbözik továbbra is a kettő egymástól, a spanyolok ugyanis a maguk módján ünneplik a „Halottak Napját.” És ez a mód meglehetősen egyedi:

HALLOWEEN SPANYOLORSZÁGBAN

Cádizi „Tosantos”

Ahhoz, hogy megértsd a nevét, tudnod kell, hogy a Tosantos az a rövdített verziója annak a kifejezésnek, hogy „Todos los Santos”, azaz Mindenszentek. Ebben az andalúz városban a Halloweent megelőző napon nyílt utcai piacokat tartanak. A legkeresettebb termékek időszakosak: dió, mandula, mogyoró, pörkölt mogyoró, szárított füge, datolya vagy édesburgonya. Szárított gyümölcsök, csokoládé és az édességek is igen népszerűek még. Ezeket celebek vagy politikusok kifigurázásával tetézik és az árusok az éjszaka közepéig nyitva vannak. Felvonulások, színdarabok és szórakoztató tevékenységek várják a gyerekeket az éjszaka folyamán, a felnőttek pedig bárokban és kocsmákban bulizhatnak tovább éjfél után. A „csokit vagy csalunk” népszerűsége Spanyolországba is begyűrűzött, szóval takarodó előtt a gyerekek még gyűjtenek elalvás előtt egy kis csokit.

Hátizsákos nap Ceutában

Abszolút ismeretlen az eredete annak, hogy miért így ünneplik itt november elsejét. Egyes történelemkönyvek a 19. századra datálják a hagyomány eredetét, amikor is a ceutaiak virágot visznek a temetőkbe egy élelemmel teli hátizsákkal együtt, hogy az egész napot ott tölthessék. Egyéb források szerint az első marokkói háborúra vezethető vissza ez a tradíció.

Bármi legyen is az igazság, Ceuta lakosai epekedve várják ezt a napot: barátok és egész családok mennek együtt a dombokra, hogy eltöltsenek egy szép napot kellemes társaságban, egy kis piknikezéssel és italozással együtt.

A leggyakoribb mondatok amiket hallani lehet itt, azok nem a „csokit vagy csalunk”, hanem spanyolul a következőként hangzik: „la mochila, la mochila, no se la come el gato ni la gallina, solo mi barriga.” Mindez szó szerinti fordításban ennyit tesz: „a hátizsák, a hátizsák, sem a macska sem a csirke nem eszi meg [a hátizsákot], csak az én gyomrom.” Elvonulni a város zaja elől egy kis piknikezésre más régiókban is fellelhető szokás, példának okáért Jaénben, Sevillában és Extremadurában is él a szokás.

nagy2

Gonosz szellemek ellen zabkásával Jaén városában

A Jaén tartományban található Begíjar nevezetű faluban október 31 és november 2 között a fiatalság kivonul az utcákra néhány fazékkal és zabkásával. Azonban nem eszik meg. Arra használják, hogy lefedjék minden ház zárját, így tartva távol a gonosz szellemeket. Ahogy eljő az éj, égő gyertyák világítják ki az utat az elhunytak számára. Mindeközben a család és a barátok együtt töltik az idejüket, főként tortillát és csokoládét esznek.

A Finado éjszakája a Kanári-szigeteken

Azért hívják így, mert a finado az a halottakat vagy az elhunytakat jelenti. November másodikán összegyűlnek családok és barátok és történeteket mesélnek azokról, akik már nem lehetnek ott. Mindeközben mogyorót és mandulát esznek, lekísérve egy kis édes borral, ánizzsal és mézes rummal. A népszerű „finadast” is megrendezik, zenével, felvonulásokkal és a „Finados tánccal.”

Lelkek felvonulása Soriában

A soriai Tajueco városában minden november elsején felvonulást rendeznek. A Cofradía de las Ánimas társulat készíti ezt elő, melyet két csoportra osztanak: az egyik csoportot egyedülálló nők és férfiak alkotják, míg a másikat házasok. Ezek az emberek eléneklik a lelkek himnuszát, ezt követően pedig megkongatják a harangot és süteményeket és bort osztogatnak.

Nagyon közkedvelt esemény ez, az egész város tesz valamit annak érdekében, hogy létrejöhessen a ceremónia.

Mindenszentek Napi Vásár Alicantében

Egészen pontosan Cocentainában tartják ezen ősi szokást, mely az év ezen szakaszára tehető. A Mindenszentek Napi Vásárról beszélünk, azaz, ahogy ott hívják, a „Fira de Tots Santsról.” 1346-ban indult útjára a hagyomány, ez Spanyolország legrégebbi vására. Találhatsz arab bazárokat, keresztény piacot, gyerekeknek különböző programokat, állatkiállításokat és tengernyi szórakozási lehetőséget. Mindössze három napba telik elszórakoztatni több ezer embert Spanyolország minden tájáról.

A galíciai Samhain, a meigas földje

Nem feledkezhetünk meg arról sem, ahogyan a galíciaiak ünneplék Mindenszentek ünnepét. Ennyi év után is megőrizték és helyreállították az eredeti Yakee Halloween hagyományokat. A meigas földjén, azaz a boszorkányok földjén létezik két város a Ferrol kerületben. Ezeket A Marinának illetve Arousának hívják, és itt tartják meg évről évre a fesztivált, ahogy mindenki varázslatos lénynek öltözik be. A gyerekek ajtóról ajtóra járva kérnek édességet, a többiek tökbe rajzolt arcokkal riasztják el a gonosz szellemeket és a holtak felvonulásuk közben keresik maguknak az új lelkeket.

Gesztenye Ünnep Extremadurában, Toledóban és egyéb spanyol helyeken

Sült gesztenye mézzel, tejjel, szárított gyümölcsökkel és idényi édes tésztákkal. Édesburgonya, füge, dió, makk, sajt, tök pite és édes cider vagy must jellemzi a résztvevőket. Katalónia, Valencia, Baleári-szigetek és Aaragon arról híresült el hogy kifestették a lakosok az arcukat porral, ugráltak a máglya körül és rémtörténetekkel szórakoztatták egymást. Ez csak néhány a rengeteg hagyomány közül, amit a spanyol félszigeten űznek november elsején. Ahogy láthatod, sokuknak semmi köze ahhoz az ünnephez, ahonnan az ötletet vették, azaz a Halloweenhoz.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment