Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Az örömtűz éjjele

Európa

Az örömtűz éjjele

Az örömtűz éjjele
november 03
20:00 2015

“Emlékezni kéne November ötödikére. A lőporos gaz merénylőt, bár árulás a vétke, feledni mivégre?” Ismerős? Sokan valószínűleg olvasták már Alan Moore disztopikus regényéből, a V mint vérbosszúból, melyet a Wachowski Brothers adaptált egy magával ragadó mozifilmmé. Habár a zene eléggé ismert, a történetével kevesen vannak tisztában. Engedjétek meg, hogy elmeséljem nektek Guy Fawkes történetét. Egy történet árulásról és összeesküvésről.
1605 novemberében Guy Fawkes vezetésével meg szerette volna ölni a protestáns királyt, I. Jakabot és minisztereit. Mindezt a Westminster-palota felrobbantásával akarták elérni, ami ekkoriban Parlamentként funkcionált. Ennek az eseménynek adták a „lőporos gaz merénylet” nevet.

4 guy fawkes

Az összeesküvés alapjait a király katolikusok elleni intoleranciája nyújtotta. Az összeesküvők becsempésztek 36 hordó puskaport a Felsőház pincéjébe. Mielőtt Fawkea teljesíthette volna feladatát, a király őrei elfogták, megkínozták, majd végül felakasztották. Példát statuáló büntetést kapott, hogy elriasszák a jövőbeli árulókat. Miután felnégyelték, Fawkes darabjait a királyság négy sarkába küldték.

4 king james I

November 5-ét a Parlament nemzeti ünneppé nyilvánította. 1606 óta Guy Fawkes Napként vagy az Örömtűz Éjjeleként tartják számon, melyet tűzijátékokkal, máglyarakásokkal és felvonulásokkal ünnepelnek az egész Egyesült Királyság területén, és a brit gyarmatok egyes részein egyaránt. Az egyetlen hely, ahol nem ünneplik ezt az Egyesült Királyságban az a St. Peter iskola Yorkban.

Ez Fawkes egykori iskolája. Jellemző szimbólum Guy Fawkes bábukat, vagy épp jelentős politikai vezetőkről, mint például a Pápáról készült bábuk tűzbe dobása. Aztán az emberek összegyűlnek a máglyarakás körül, énekelnek, hagyományos ételeket esznek – a Parking tortát, amely egy ragadós, zabbal, melasszal, sziruppal és gyömbérrel készült torta. Jól hangzik, ugye?

4 house of parliament

A nyelvészeknek külön érdekességként kiemelendő hogy Guy Fawkes nevében a “guy” szó nem a mai jelentésével bírt, tehát nem „férfit”, vagy „srácot” jelentett akkoriban, hanem „visszataszító, ronda embert.”

Repülj el idén Novemberben az Egyesült Királyságba és hagyd, hogy Guy Fawkes varázsa téged is megfertőzzön!

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment