Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Jekatyerinburg: nagyszerű hely

Úticélok

Jekatyerinburg: nagyszerű hely

Jekatyerinburg: nagyszerű hely
december 16
14:13 2015

Jekatyerinburg Oroszország ázsiai részén található város, mely az ország negyedik legnagyobb városa. Jekatyerinburg a Tobol folyó mellékfolyója, az Iszety partján terül el.

A város elhelyezkedése miatt a legérdekesebb, hiszen egyszerre lehetünk Európában és léphetünk át Ázsiába. Épp ezért Jekatyeringburba érkezés előtt minden turista megáll a mindössze 17 km-re fekvő emlékműnél, amely Európa és Ázsia határát jelzi.

Az utolsó cár (II. Miklós) és családjának tragikus története összefonódott Jekatyeringurg nevével, így nem is véletlen, hogy az egyik leghíresebb látnivaló a városban Ganyina Yama, ahol az utolsó Romanov cár és családjának maradváynait megtalálták az 1970-es években. Ez az a hely, ahonnan a jól ismert Anasztázia mítosza ered, hiszen a megtalált maradványok ellenére sok kétség merült fel a még élő távoli hozzátartozók részéről. A helyet az Ortodox egyház szent földként szentelte fel, így sok zarándok állomása lett Ganyima Yama. A kivégzés helyének közelében épült a csodálatos „Vér tiszteletére az orosz földet ragyogó Mindenszentek temploma”, amely emléket állít a utolsó Romanovoknak és minden orosz szentnek.

A belvárosban a turisták megnézhetik a börtönt, ahol a II. Miklós és családja utolsó napjait töltötte és ahol kivégezték őket.

shutterstock_249571258

 

Jekatyeringburg és környéke sok érdekes épülettel  büszkélkedhet, azonban a Nevjanszkban található Tornyot emelném ki, aholis a torony tetejében található akusztikus terem úgy van kialakítva, hogy ha a sarokban állva suttogunk, hallhatjuk a másik sarokban álló és suttogó embert és akár beszélgethetünk is.

A történelmi belvárosban sétálva megtekinthetjük az Iszety folyót, melynek partján kezdődött a város története I Nagy Péter cár rendeletével. A folyótol sétálva alig néhány percre található a Jekatyerinburgi Uráli Állami egyetem épülete, mely jellemzően a többi épülethez gigantikus és még mindig láthatóak rajta a szovjet időket idéző jelképek.

shutterstock_345985181

Akik érdeklőknek a szovjet történelem iránt, érdekesnek találják a Gorodok Chekistov-ot, a „Csekások városa”-t, amely a 30-as években épült zárt terület volt és formája a jól ismert szovjet szimbólumot adta ki. További érdekesség a Lunacharsky utcában található a második világháborúban elesetteknek állított emlékmű.

Feltétlen meg kell látogatni az Urál terület legnagyobb palotáját,  is itt található. A hatalmas Kharitonov palota és a hozzá tartozó park kivételes látványt nyújt, továbbá helyi legendák szerint a palota és park területe alatt titkos, még fel nem tárt barlangrendszer található.

 

Összességében Jekatyerinburgban minden turista talál töténelmi vagy kulturális érdekességet, látnivalót a 18. századtól egészen napjainkig.

 

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment