Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Karácsony másképp – Holland Karácsony

Európa

Karácsony másképp – Holland Karácsony

Karácsony másképp – Holland Karácsony
december 21
12:50 2015

Karácsony estéjén, azaz december 25-n Jézus Krisztus születését ünneplik a keresztény világban, azonban ez az ünnep mára már mondhatjuk, hogy globlizálódott és szinte mindenhol megünneplik ezt az estét így vagy úgy.

Annak ellenére, hogy Jézus születésének története viszonylag egységes minden írott forrásban – kis részletektől eltekintve – meglepő, hogy a Karácsony ünneplése, az ehhez szorosan kapcsolódó ajándékozási szokások, a Mikulás szerepe és jelentőssége országról országra változnak.

Ebben a részben a holland karácsony kerül bemutatásra, melyen keresztül hamarosan megérthetjük, milyen fejtörést is okoz egy magyar-holland szülőpárosnak megtartani a Karácsonyt és elmagyarázni a különbséget és annak okát a gyerekeiknek.

Meglepő, de Hollandia már november közepe óta készülődik a Mikulás eljövetelére, akit Sinterklaas-nak hívnak.

Sinterklaas

Ez azért fontos, mert Hollandiában a Karácsonykor nálunk szokásos ajándékozást Sinterklaas viszi véghez és jóval december 25 előtt! Vajon miért is kell ennyi idő a holland Mikulásnak ahhoz, hogy megérkezzen Hollandiába? Nos a válasz egyszerű de meglepő. A holland hagyományok szerint Sinterklaas ugyanis Madridból érkezik – honnan máshonnan? – Hollandia egyik kikötöjébe. Madridból pl. Amszterdamig gőzhajóval érkezik segítőivel, Zwarte Piet-tekkel (Fekete Péterek), akik a magyar krampuszok megfelelői. Itt a tengerparton lecseréli gőzösét fehér paripákra és nekilát egész Hollandia bejárásának. A holland Télapónak December 5-ig van ideje eljutni minden holland házhoz és elhelyezni a kis cipőbe a kis ajándékokat, míg december 5-n a nagy ajándékot a küszöbön hagyja. Érdekes részlet, hogy bár a karácsonyfát már december elején felállítják, Mikulás a küszöbre helyezi a nagy ajándékot.

December 5 a hivatalos ünnepnap, amikor is minden gyermek megkapja Sinterklaas-tól a nagy ajándékot. Mit is jelent ez? December 5-ig a Mikulás minden holland házba eljut és a kéményen keresztül leereszkedve kis ajándékokat, édességeket hagy a holland gyermekek csizmáiban. Ugynakkor ez csak a kis ajándékokat jelenti, az igazán nagy ajándékokat az előbb említett módon december 5-n hagyja a küszöbön Sinterklaas.

Ebből a tényből következik, hogy december 25-n Karácsony estéjén már nincs ajándékozás a kisgyermekes családoknál, hiszen azt már december 5-n átadta nekik a Mikulás. Ezen az estén a családok összegyűlnek és együtt vacsoráznak, majd sokan templomba is elmennek, azonban Karácsony estéje inkább egy baráti ünnep Hollandiában semmint családi. Sok baráti társaság gyűlik össze és játszanak különböző társasjtékokat esetleg még szórakozni is elmennek együtt.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment