Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Stockholm, Észak-Európa ékszerdoboza

Európa

Stockholm, Észak-Európa ékszerdoboza

Stockholm, Észak-Európa ékszerdoboza
december 18
12:04 2015

Ha Stockholm, akkor dizájn, tradíció, fenntarthatóság és modernitás. Mindez egyszerre található meg az Észak Velencéjének is nevezett városban, ami kiváló úti cél az évnek ebben az időszakában. Svédország fővárosa a Mälaren tavon, 14 szigeten helyezkedik el, keleten pedig a Baltik tenger határolja. Hatalmas középületei, egyedi helyei, gazdag kulturális öröksége és múzeumai közel 700 év történetét tárják elénk.

A város egyik legérdekesebb része a szívében található óváros, a Gamla Stan. Macskaköves utcáival, régi, de jó állapotú épületeivel, gótikus templomaival és kiváló kávézóival, éttermeivel a város ékköve. A városrész története egészen a 13. századig nyúlik vissza, labirintus szerű utcáival, halvány mustár színű épületeivel és kicsiny boltjaival olyan hangulatot teremt, amely egészen egyedinek számít Európában.

gramla stan

Stockholm kétségtelenül a dizájn fővárosa is. Nem véletlenül, hiszen Östermalm városrészben egymást érik a svéd és a nemzetközi dizájnmárkák üzletei. Annak, aki pedig inkább a független, antik vagy retro boltokat kedveli, Södermalm aranybányának számít majd.

A múzeumok kedvelőinek a Moderna Museet a legjobb választás, amely a 20. és 21. század legkiválóbb gyűjteményét őrzi, de elkerülhetetlen a város szívében elterülő Skanzen is, amely szabadtéri múzeumával télen és nyáron is rengeteg látnivalóval várja az érdeklődőket. Természetesen kihagyhatatlan Skansen mellett található a Vasa Museet is. A múzeum ugyanis egy 17. században elsüllyedt és rendkívül épen maradt Vasa hajó köré épült. A fotográfiáért rajongók a Fotografiska, a klasszikus szépművészetért rajongók pedig Bukowski aukciós házban vagy a Metropol múzeumban merülhetnek el a vizuális élményekben.

Skansen

December talán az egyik legjobb alkalom arra, hogy valaki Stockholmba repüljön. Ilyenkor lenyűgöző fényekkel díszítik fel a várost és több karácsonyi vásár is megnyitja kapuit. A Sigtuna szabadtéri piac november 30, december 7, 14 és 21 között látogatható és karácsonyi portékákkal, kézműves termékekkel, tradicionális svéd ételekkel várja az ünnepekre készülőket. Az óvárosi piac Stockholm leghíresebb, legrégebbi és legtradicionálisabb karácsonyi vására.

Stockholm Christmas

November 21 és december 23 között minden nap nyitva tart. A Skanzenben pedig december 12-13 és 19-20 között csábít svéd kézműves termékekkel, édességekkel és étel különlegességekkel. Akár egy hosszú hétvégét, akár egy nagyobb kiruccanást tervezünk Észak Ékszerdobozába, Stockholmból mindig rengeteg élménnyel térhetünk haza. Modern, lüktető, trendi város ez, ahol minden utazó találhat magának valami egyedit, érdekeset.

 

 

 

 

 

 

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment