Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Egy középkori város új potenciállal

Európa

Egy középkori város új potenciállal

Egy középkori város új potenciállal
január 18
10:21 2016

Ha valaki azt mondja, Észak-Európa, akkor a legtöbbünknek a skandináv országok jutnak az eszébe. Lappföld, Stockholm, Koppenhága vagy éppen Oslo mind gyönyörű és izgalmas helyek, tele látnivalóval télen és nyáron egyaránt. Érdemes viszont egy kicsit távolabbra is tekinteni, mert Észak ezen felül számos érdekességet tartogat, amelyeket vétek lenne kihagyni.

Észtország fővárosa, Tallin a három Balti főváros közül mind kulturális, mind pedig látnivalók tekintetében kiemelkedik. Külön érdekessége, hogy a város és környéke a régió egyik legdinamikusabban fejlődő területének számít, bankszektora, informatikai és elektronikai ipara figyelemre méltó. A Tallin helyén álló egykori halászfalucskát először a 13. század elején említik, itt szállt partra II. Valdemár dán király, ami után a terület dán fennhatóság alá került. A falucska városi rangra emelkedése és fővárossá válását számos korszak és színes történelem kísérte. Észtország dán, svéd és az orosz, majd szovjet uralom után végül 1991-ben nyerte el ismét függetlenségét.

shutterstock_317841659

A várost méretei miatt leginkább gyalogszerrel érdemes bejárni. Kiváló kiindulópont lehet a Tallin fölé magasodó Toompea dombon található lovagvár, amelyet a Livóniai Lovagrend építtetett 1229-ben.  A lovagvár egyik kihagyhatatlan épülete a 18. század második felében az akkori orosz kormányzó által építtetett várkastély, amely jelenleg Észt Parlamentnek ad otthont.

shutterstock_95114527

A Dómhegyen található a Tallini Dóm, amelynek építését még 1219-ben kezdték és jelenlegi, barokk formáját 1779-ben nyerte el.  Ezt a székesegyházat tartják Észtország legrégebbi templomának, amely a városi nemesség és polgárság kedvelt temetkezőhelye volt.  Nem mesze található tőle a Világörökség részeként számon tartott Városháza, melyet sokat a Baltikum legszebb épületének tartanak. Pár perc sétányira pedig elérünk Európa egykori legjelentősebb védművéhez, a 2 kilométer hosszan húzódó középkori városfalhoz. A 26 őrtoronnyal tűzdelt építményben közintézmények, múzeumok és számos lakóház is található. Ha felkeressük a Toompea vár bal oldalán található Kormányzói kertet, akkor megpillanthatjuk Tallin egyik leghíresebb nevezetességét, a 45,6 méter magas Hosszú Hermann tornyot. Úgy tartják, valójában az az ország uralja Észtországot, amelynek a zászlaja a tornyon leng.  Ha Tallin az uticél, akkor feltétlenül fel kell keresni a Kadriorg palotát, amelyet még Nagy Péter építtetett 1718-ban. Az épület az uralkodó határtalan becsvágya meghökkentő emlékeként áll a város szívében, grandiózus mennyezeti festményeivel és díszes gipszmintákkal díszített kétszintes nagytermével a barokk építészet egyik legszebb példája Észak-Európában.

shutterstock_42229852

Tallin természetesen nemcsak látnivalókban gazdag, hanem programjaival, egyedi hangulatával is különleges élményt nyújt az oda látogatóknak. Sínes és élettel teli város, amely remek kikapcsolódást jelent a téli és a nyári hónapokban egyaránt.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment