Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Ünnepek > A Valentin-nap eredete

Ünnepek

A Valentin-nap eredete

A Valentin-nap eredete
február 14
05:00 2016

Február 14-e minden évben Szent Valentin (Bálint) napja. Ilyenkor gyakran ajándékozzák meg egymás apróságokkal, virágokkal vagy épp csokoládéval, de egy romantikus vacsora is szóba jöhet otthon, vagy egy elegáns étteremben. De honnan is származik ez a hagyomány, és egyáltalán mióta ünnepeljük?

valentin3

Ezen ünnep eredete az 5 századig nyúlik vissza, és a keresztény egyházhoz köthető. Rengeteg különböző szentet neveztek Valentinnek. Az egyik legenda szerint volt egyszer egy római pap, akit Valentinnek hívtak. Ő katonákat esketett, akik számára egyébként tilos volt a házasság II. Claudius császár törvényei miatt. Mihelyst fény derült Valentin tevékenységeire, rögtön halálra is ítélték őt. Egy másik legenda szerint börtönben töltött évei alatt szerelembe esett bebörtönzője lányával, akinek küldött is egy levelet, melyben ez állt: „A te Valentined.” Habár ezen történetek igazsága ismeretlen, egy dolgot biztosra vehetünk: Valentin alakja, bármennyire valós is, hősiességgel és romantikával van átitatva.

Azonban az emberek a 18. századig nem igazán törődtek vele, ekkoriban kezdték csak úgy ünnepelni, ahogy manapság is tesszük. Az ajándékozási szokások, a Valentin-napi lapok, csokoládék szokása az Egyesült Királyságból ered. Eleinte az emberek saját kezűleg készített üdvözlő lapokkal kedveskedtek egymásnak, majd a 19. században a manufaktúrák megjelenésével megkezdődött a tömeges nyomtatás is. Manapság körülbelül 25 millió üdvözlőlapot küldenek is minden évben Nagy Britanniában, az Egyesült Államokban pedig körülbelül 190 milliót.

valentin2

A Valentin-napi hagyomány mára már világszerte ismertté vált, a világ legtöbb országában már ünneplik. Kínában a szerelmesek ünnepeként tartják számon ezt a napot. A dél-amerikai országok többségében szintén a szeretők napjaként híresült el, pontosabban „el día de los enamoradosként.” Az európai országok többségében is ünneplik. Ezen a napon párok ezrei utaznak különböző európai városokba, ahol kiélvezhetik a romantikus környezetet. Párizs, Velence, Prága, ezek a legnépszerűbb úti célok, hiszen ezeket a városokat tartják a legromantikusabbaknak mind közül.

vaneltin1

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment