Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Az Eiffel-torony története

Európa

Az Eiffel-torony története

Az Eiffel-torony története
február 15
14:06 2016

Az Eiffel-torony az egyik legismertebb építmény a világon, manapság már nehéz lenne elképzelni Párizs látképét nélküle. Már nemcsak Párizs szimbóluma, hanem egész Franciaországé.

shutterstock_112137761

A torony nevét tervezőjéről, Gustave Eiffelről kapta és eredetileg az 1989-es Világkiállítás bejáratát jelölte. Kezdetben a projektet rengeteg vita és kritika övezte.   A kor vezető művészei, írói, mérnökei és egyéb értelmiségei petíciót írtak alá ellene, ennek dacára a torony építését 1887-ben mégis megkezdték és 1989 márciusában fejezték be.  Habár a látogatók körében azonnal óriási sikert aratott, ezután sem kerülték el a kritikák. A francia író, Guy de Maupassant minden reggel a torony tetején evett és amikor az okáról kérdezték csak annyit válaszolt, ez az egyetlen hely Párizsban, ahonnan nem látható az Eiffel-torony.

shutterstock_28896850

Az Eiffel-torony magassága 324 méter és a manhattani Chrysler Building megépüléséig, több mint negyven évig a világ legmagasabb építménye volt. Három szint nyitott a látogatók előtt. Az első emeleten található a Le 58 Tour Eiffel étterem, a másodikon pedig a Le Jules Verne.  Két módon lehet megközelíteni az első két emeletet: gyalogosan és lifttel. A legfelső platform viszont csak lifttel érhető el.

shutterstock_183286505

Kezdetben Eiffel csupán 20 évre kapott engedélyt a toronyra, így 1909-ben bontásra ítélték. Végül mégis az a döntés született, hogy a tornyot az engedély lejárta után is a városban hagyják, mivel kommunikációs célokra használható volt. Ráadásul a torony tetején Eiffelnek volt egy lakása is, amiben kísérleteket és meteorológiai megfigyeléseket végzett.

Napjainkban az Eiffel-torony a világ leglátogatottabb emlékműve, melyet 7 millióan keresnek fel minden évben. Annak érdekében, hogy elkerüljük a hosszú sorokat javasolt online, előre megvenni a jegyet.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment