Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Romantikus, különleges és izgalmas. Mi az?

Európa

Romantikus, különleges és izgalmas. Mi az?

Romantikus, különleges és izgalmas. Mi az?
február 05
13:19 2016

Ha megkérdezünk egy tapasztalt utazót, hogy sorolja fel Európa legromantikusabb helyeit, aligha marad ki a listából Bled, Szlovénia egyik legérdekesebb úti célja. A hely viszont nemcsak ezért különleges. Itt ugyanis nem csak a romantika kedvelői találnak szemrevaló érdekességeket, hanem az aktív pihenés támogatói is egyaránt élményekben gazdag napokat tölthetnek el.

shutterstock_291520814

Az alig több mint 8000 lakosú község talán egyik legjellegzetesebb és leggyakrabban fotózott látványossága a Bled tó közepén található sziget és a rajta fekvő fenséges gótikus épület, a Mária mennybemenetele templom. A hosszú és gazdag történelemével, valamint dús növényzetével a környék kihagyhatatlan látványosságai közé tartozik. A szigeten először a szerelem pogány istennőjének szentélye volt, majd a kereszténység 745-ös betörése után Živa istennőt a keresztény Mária személyével cserélték fel.

Az 1465-ben épült egyhajós gótikus templom különlegessége, hogy található benne egy 52 m magas, szabadon álló harangtorony. A templom jelenlegi barokk formáját a XVII. század közepén kapta. Ekkor készült el a híres lépcsősor is a 99 kőlépcsővel. Még ma is él a szokás, miszerint ha a jegyespár a sziget templomában szeretné tartani az esküvőjét, akkor a vőlegénynek mind a 99 lépcsőn fel kell vinnie a menyasszonyt.

shutterstock_246227383

A szigetet több legenda is övezi. Talán a legismertebb a templom főhajójában található haranghoz kötődik. A történet szerint a bledi várban Polisenka, egy fiatal özvegyasszony élt, aki egy kis harangocskát öntetett a sziget templomába a férje emlékére. Amikor a harangot a helyére tették volna fel, szállítás közben egy rettenetes vihar elsüllyesztette a csónakot a csónakosokkal együtt. Állítólag még ma is hallani az elsüllyedt harang hangját a mélyből. Halála után a pápa egy új harangot küldetett a templomba és úgy tartja a fáma, hogy aki háromszor megkongatja azt és hisz Istenben, annak teljesül a kívánsága.

Bled legnagyobb erőssége mégis a természeti szépsége. Nemcsak a tó és környéke, hanem a Jelovica és a Pokljuka erdős hegyoldala, a Júliai-Alpok a Triglav hegycsúccsal, mely a szlovénok szimbóluma és a Karavankák szintén lélegzetelállító látvány nyújtanak. A Radovna folyó szurdokában gyalogtúrákat tartanak, leereszkedhetünk a rejtélyes karszti barlangba, felmászhatunk a környező hegyekre és fennsíkokra, vagy élvezhetjük a Triglav Nemzeti Park érintetlen természetét. Ha már ott vagyunk, kóstoljuk meg a méltán világhírű bledi krémest is. A süteménynek nincs igazi titka, nem is készítik egyedi recept alapján, amiért mégis kiérdemelte hírnevét az a több évtizedes hagyományból táplálkozó tökéletessége, amit vétek lenne kihagyni.

shutterstock_340378328

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment