Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Egy tökéletes karneváli célpont: Fiume

Úticélok

Egy tökéletes karneváli célpont: Fiume

Egy tökéletes karneváli célpont: Fiume
június 29
12:23 2016

Fiume általában a nyári üdülések színhelye és ilyenkor legfőbb vonzereje a tenger közelsége, de a város télre is tartogat élményeket. Február elején ugyanis a Rió és a Velence után itt rendezik meg a világ harmadik legnagyobb karneválját. A közel egy hónapig tartó ünnepi szezonnak egy több mint ezer éves múlttal rendelkező város adja a színteret, ami gazdag történelmével, építészeti örökségével és kulturális ínyencségeivel Fiume különleges célpont lehet a téli utazóknak is.

Fiume Horvátország legnagyobb és legfontosabb kikötője, az ország harmadik legnépesebb városa. A terület első telepesei a kelták és az illírek voltak és az ezer éves történelme során számos birodalomnak volt csomópontja. Csak a 20. században hat országhoz tartozott: Osztrák–Magyar Monarchia, Fiumei Szabadállam, Olaszország, Harmadik Birodalom, Jugoszlávia és végül Horvátország. A magyarok is több szállal kötődnek a városhoz. A Monarchia idején ez volt az ország legnagyobb kikötője és 1915-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a Szent István. Számos nevezetes magyart is magának tudhat a város, például 1912-ben itt született Kádár János.

Rijeka megtekintés

Rijeka megtekintés

Fiume öt nagyobb városrészre osztható: a Korzó és az óváros, Brajda, Susak és Trsat, Kozala, valamint az Újváros. Az óváros legmeghatározóbb épülete a Szt. Vitus-dóm, melyet a város védőszentje, Szent Vitus tiszteletére szenteltek. Érdemes itt kezdeni a városnéző túrát. Annak megtervezése viszont, hogy innen merre indul a látogató, még a tapasztalt utazó számára is kihívást jelenthet. Az építészetért rajongók több száz célpontot találhatnak maguknak az első századból megmaradt római védőfaltól kezdve a barokk stílusú remekműveken és magyar építészek által tervezett építményeken át a modern kori épületekig. Emellett a város kultúrájának fontos elemei olyan különböző stílusú színházak is, mint a nemzeti színház, bábszínház, drámaszínház, melyek ma is a pezsgő kulturális élet szinterei. A tél legnagyobb attrakciója mégis a Fiumei karnevál, melyet 2016-ban január 17. és február 10. között rendeznek meg. Az eseményt minden alkalommal a karnevál királynőjének megválasztásával kezdik és partikkal, autóversennyel, karaokeval, karneváli showboarddal és számos kisebb programmal folytatják.  Január 30-án a gyerekek veszik át az uralmat, az ünnepi időszakot pedig február 7-én tartott nagy záróesemény, a nemzetközi karnevál koronázza meg. Múlt évben 112 csapat működött közre a felvonuláson, közel 10 000 résztvevővel és százezernél több látogatóval, mellyel a fiumei méltán tudhatja magának a világ harmadik legnagyobb karneváljának címét.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment