Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Athén

Európa

Athén

Athén
július 19
09:53 2016

Athén különleges helyet foglal el az Európai történelemben és kollektív tudatban. Mindenki, aki ellátogat Athénbe kíváncsi az európai kultúra gyökereire és eredetére, melyet ez a város mutat meg legjobban Róma mellett.

A város neve Athéné istennőről lett elnevezve, aki a bölcsesség istennője volt, így nem is csoda, hogy Athén fontos kulturális központ is volt az ókori világban.

Ha valaki Athénra gondol, először az Acropolis épülete jut eszébe. Lényegében az Acropolis olyan, mint az egyiptomi szfinx, vagyis több van belőle Görögország szerte, de „az Acropolis” csakis egy létezik. A perzsák legyőzése után kezdődött az épületegyüttes építése az Kre. 5. században, amely lényegében az ókori város központja lett, hiszen ide tömörült minden fontos politikai és kulturális épület. Az Acropolis maga kb. 20 épületből áll.

Természetesen a legismertebb és legfontosabb épület a Partheón, Pallasz Athéné, a város istennőjének temploma. Nem klasszikus értelmebe vett templomnak épült, inkább a perzsák feletti győzelem „tiszteletére” épült az istennőnek. Annak ellenére, hogy a Kru. 4. századtól keresztény templom lett, majd a 15. századtól török mecset, még a mai napig fennáll, azonban a 19. században sok szobrot elszállítottak Londonba, melyek a British Museum-ban találhatóak ma.

A valós templom azonban a másik leghíresebb épülete az Acropolisnak, az Erechtheion. Ez a ión stílusú templom a perzsák által elpusztított eredeti Athéné templom felé épült.

Több isten temloma is jelen van, amelyek valamennyien ismertek. Ilyen például Niké istennő, a győzelem istennőjének temploma. Természetesen a főisten Zeusz temploma sem maradhatott ki.

Az Acropolis déli lejtőjén találhatjuk Dionüszosz színházát, amely az ókori Athén legismertebb színháza volt. A színházat azért is érdemes megtekinteni, mert a mai színházak mind kivétel nélkül ezen ókori színházak elrendezési elvét követik.

Az első olimpiai játékok is itt kezdődtek Kre. 776-ban, melyek ma is minden 4. évben lázba hozzák a világot.

Feltétlen keressük fel a város néhány múzeumát, hiszen itt életre kel a történelem és megtekinthetjük az európai kultúra gyökereit.

A leglátogatottab talán a Nemzeti Régészeti múzeum, amely majdnem 5000 éves emléktárgyakkal büszkélkedhet. Találhatunk itt leleteket a Neolitikus kortól egészen a Római korig. Itt semmiféleképp ne menjünk el az ún. Antikrüthérai szerkezet mellett, amely nagyszerű és ámulatba ejtő bizonyítéka a fejlett ókori tudományoknak. Sokak „ókori számítógépnek” nevezik és ma is rejtály teljes funkciója.

Athén regeteg különegességgel büszkélkedik, melyek akár egy hétre is elég programot ajánlanak a látogatóknak. Ebben a kis városban minden négyzetméter történelem!

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment