Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Párizs a fények városa

Európa

Párizs a fények városa

Párizs a fények városa
július 13
11:30 2016

Párizs a francia főváros évente egyes statisztikák szerint 25, mások szerint évi 32 millió látogatót fogad. Bármelyik statisztika is legyen igaz, a fények városának is nevezett főváros a turisták első számú célpontja lett a világon. A város rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, nézzünk belőle néhányat ízelítőként.

Párizs egyik jelképe az Eiffel-torony, mely rengeteg látogatót vonz évente. Az eredetileg az 1889 évi világkiállításra készült tornyot már a kiállítása után le akarták bontani, mivel nem imponált a párizsiaknak. Ebben nincs egyedül az Eiffel-torony, mint ahogy majd látni fogjuk a későbbiekben, mivel úgy tűnik, a párizsiak viszonylag sok épülettől próbáltak megszabadulni. Továbbá érdekes tény az is, hogy az eredetileg a terveket Barcelonának adták volna el, melyet azonban a város polgármestere visszautasította – túl drágának bizonyult. Ami talán még érdekesebb az Eiffel-torony közelében, az a New yorki Szabadság-szobor nővére a Szajna partján. Nem sokan tudják ugyanis, hogy Párizs is büszkélkedhet egy Szabadság-szoborral, mitöbb, ha picit tovább megyünk, az Avenue de New York-on a Szabadság-szobor lángjának a tökéletes mása van kiállítva.

pariys2

Természetesen a másik hely, amit mindenképp meg kell látogatni az a Louvre múzeum. A világhírű Mona Lisa-n kívül, mely Leonardo da Vinci híres 16. század eleji festménye, rengeteg művézeti és kulturális csodákkal várja az odalátogatókat.  Az 1793 óta Párizs legnevesebb múzeuma az utóbbi időkben még híresebb lett üvegpiramisa miatt. Az 1989 tavaszán átadott Ieoh Ming Pei amerikai építész által tervezett piramis legfőképp a híres regénynek, a Da Vinci kódnak köszönheti hírnevét. Talán ennek köszönhető, hogy még állhat, mivel ez a másik olyan látványosság, melyet nem szívlelnek a párizsiak.

Nem kevésbé látogatott a francia gótika legnevesebb és legrégibb képviselője a Notre Dame. Nemcsak tornyai, hanem csodálatos rózsaablakai is elképesztő látványt nyújtanak.

Nem szabad kihagyni ha Párizsban vagyunk a kevésbé ismert de korántsem kevésbé szebb Saint-Jacques-de-la-Boucherie-t, amely a Santiago de Compostela zarándokút kiindulópontja.

Ha szeretnénk valami egészen egyedit látni, akkor látogassanak el a Rue Francois Miron-on található 15. században épült favázas házakhoz vagy nézzük meg a Concord-téren találhtó Obeliszket, mely egyben a világ legnagyobb napórája.

Eme kis ízelítő után, amennyiben kedve támad Párizsba látogatni, szerencsére könnyen megteheti, hiszen Budapestről induló olcsó repülőjáratok viszonylag gyakran közlekednek a két város között, így szinte bármikor élhetünk ezzel a lehetőséggel.

 

 

 

 

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment