Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Róma az örök város

Európa

Róma az örök város

Róma az örök város
július 31
11:30 2016

Rómát nem kis túlzással az európai civilizáció egyik bölcsőjének is nevezhetjük, nem is csoda, ha Caput Mundi-nak, azaz a világközpontjának vagy az Örök városnak is szokták nevezni. Így nem is csoda, hogy ámulatba ejt mindenkit, amikor Rómába utazik, hiszen mindenhol a történelembe botlik.

Róma látványosságai valójában a Vatikánnal kezdődnek északon és innen kindulva fedezhetjük fel az örök várost. A hagyományok szerint Vatikán város mai területén halt mártírhalált Szent Péter, Jézus első földi helytartója. Természetesen a legfontosabb látnivaló a Szent Péter bazilika, amely kb. 5 millió turistát vonz.

roma04
Természetesen a bazilika megépítése után szükség volt egy olyan tér elkészítésére is, amely alkalmas fogadni a bazilikába betérni vágyó óriási számú híveket. Magát az ellipszis alakú teret, Bernini tervei alapján készítették.
Vatikánváros egyik nevezetessége a Sixtus kápolna, amely valójában a pápa magánkápolnája és egy ferences rendi épület. A 19. század óta zajlik itt a konklávé, a pápáválasztás.
A kápolnát a beslő freskói teszik lenyűgözővé, mely a világ legnagyobb egybefüggő freskóegyüttese. A Michelangelo által készített freskók az Ószövetszég eseményeit dolgozzák fel és szereplőit mutatják be.
Tovább haladva Róma városában folytassuk a Colosseummal, az ókori Róma egyik jelképével, amely mintegy 50-80 000 fő befogadására volt alkalmas. Eredetileg kivégzések, gladiátor játékok és vadászatok alkalmával nyitották meg. Itt becslések szerint 500.000 ember és több millió állat lelte halálát!

A Palatinus, amely ma már csak egy domb, az ókori időben három dombból állott és Róma alapításának fontos helye, hiszen a legenda szerint itt talált rá egy nőstényfarkas, Lupa, Remusra és Romulusra, akiről később Róma városa a nevét kapta.
A Pantheon kihagyhatatlan látvinavó Rómában, hiszen az épület kupoláját még a mai eszközökkel is nehéz lenne reprodukálni.

roma02
Kötelező program a bevehetetlen erődítmény, az Angyalvár megtekintése, amely eredetileg Hadrianus császár síremlékeként épült. Ezután azonban az összes későbbi római császárok temetkezési helye lett. A későbbiekben nagy hasznát vették az Angyalvárnak, főleg a pápák, akik többször is ide vonultak, amikor Rómát ostrom alá vették.

A sor végtelen, hiszen Róma egyik leglenyűgözőbb vonása, hogy minden négyzetméteren találunk valami érdekeset. Ilyen pl. Marcus Aurelius szobra, a spanyol lépcső, Victor Emanuel emlékmű, melyek csak néhányak azon kötelező látványsságok közül, melyeket feltétlen meg kell nézni ha Rómába utazunk. Szerencsére mindezeket kedvező áron megtekinthetjük, hiszen olcsó repülőgépjáratok indulnak Ferihegyről Rómába.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment