Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Varsó

Úticélok

Varsó

Varsó
július 29
09:53 2016

Habár Lengyelország fővárosa, sokszor kevesebb látogató utazik Varsóba, mint Lengyelország másik leglátogatottabb városába, Krakkóba. Bár kisebb, mint Krakkó, szépségei és régiségei ugyan olyan vonzóvá teszik Varsót, továbbá van még egy jellemzője: szinte elpusztíthatatlan. Több alkalommal pusztult el a város, legutolsó alkalommal a második világégés után, mégis minden alkalommal sikerült kifogástalanul újjáépíteni. Igaz, az eredeti barokk jellegét sajnos a pusztítás miatt elvesztette, ennek ellenére a teljes rekonstrukció példájaként az Óvárost és annak épületeit az UNESCO Világörökség részévé nyilvánította.

Az Óváros, melyet Bernardo Bellotto itáliai tájképfestő festményei alapján rekonstruálták a háború előtti formájában rengeteg látnivalót rejt. Itt találhatjuk  a gótikus Szent János katedrálist, mely a koronázások helyszíne volt, a Kastély teret és az Óvárosi piacteret,  melynek középpontjában a város címeralakja látható, a Visztula hableánya, Sawa, mely a nép etimilógia szerint a város nevét adó hableány, illetve itt láthatjuk a város főtere is, melynek építését a 13. századra, a tatár támadás utánra (1241) teszik.

Érdemes tovább sétálni a Királyi úton, mely a királyi várat a Lazienki-parkkal, valamint a néhány kilométerre fekvő wilanowi-kastéllyal köti össze. Ezen az úton találhatóak a Szent Anna templom, a Varsói Egyetem épülete, az Elnöki Palota és a Szent Kereszt templom, ahol Chopin szívét őrzik. Chopin-nak állítanak emléket továbbá az ún.  zenélő padok, melyek Chopin legszebb darabjait játsszák a Királyi úton.

Varsó másik jellegzetessége, hogy nagyon élhető város, mivel nemcsak sok erdő veszi körül, hanem rengeteg parkkal is rendelkezik, ahol kellemes sétákat tehetünk.  Legismertebb és talán legszebb parkja a  Lazienki-park, azonban kellemes időt tölthetünk  még a Wilanów-kertben, a Szász Kertben vagy akár a Krasinski-kertben is.

Aki érdeklődik a történelem iránt, annak érdemes ellátogatnia a Varsói Felkelés múzeumba, mely az 1944-es varsói felkelésnek állít emléket. Itt kiállított fotók, videók, dokumentumok mutatják be a megszállt Varsó életét és a felkelés eseményeit. A múzeum további érdekessége, hogy rengeteg kiállított eszközzel próbálja életre hívni a felkelés eseményeit és az akkor élők mindennapjait. Nemcsak kiállított fegyvereket láthatunk, hanem megjelennek például szerelmes levelek is az időszakból.

A városnézés után, a program zárásaként, mindenképp érdemes kipróbálni a kiváló lengyel konyhát, mielőtt hazatérünk Varsóból, hiszen az ország gasztronómiája igen gazdag, főleg a rengeteg idegen hatásnak köszönhetően. Amit feltétlenül érdemes megkóstolni, az a céklaleves, a sziléziai kovászos savanyú leves, illetve a hússal töltött kerek burgonyagombócok.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment