Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Brusszel

Úticélok

Brusszel

Brusszel
szeptember 19
12:36 2016

Brüsszel, Belgium fővárosa, alig néhány kilométerre fekszik az országot elválasztó nyelvi határtól, melytől északra a hagyományosan holland, míg délre a francia nyelvű tartomáyok találhatóak. Természetesen Brüsszel maga francia-holland kétnyelvű város, továbbá a nemzetközi élet egyik hivatalos fővárosa is, így változatos látnivalókkal várja az odalátogatókat.

A város egyik szimbóluma, az alig 58 cm szobor, melyet szinte mindenki ismer, a Pisilő kisfiú. Bizonyos alkalmakkor a szobrot jelmezbe öltöztetik, majd az alkalom után a kis szobor jelmezeit a Városi Múzeum őrzi meg. Kevesen tudják azonban, hogy a Pisilő kisfiúnak van két párja is, egy Pisilő kislány, akit 1985-ben készítették el, továbbá egy Pisilő kutyus is, mely 1998 óta látható Brüsszel városában. Izgalmas program felkeresni mind a három szobrocskát, miközben bejárhatjuk a város utcáit.

A másik jellegzetes látványosság, mely láttán mindenkinek Brüsszel jut eszébe az Atomium.

Eredetileg az 1958-as Világkiállítás alkalmára épült és a vas tércentrált köbös fémrácsát jeleníti meg. Eredetileg csak a kiállítás idejére tervezték megtartni, azonban akkora népszerűsége lett, hogy a város vezetés a végleges megtartása mellett döntött.

Tovább sétálva a városban pontosan az Atomium mellett található a Mini-Europe Park, amely azért érdekes, mert itt Európa miniatűr változatban jelenik meg.

Mindeképp érdemes végig sétálni a város főterén, a Grande-Place-on, amely az egyik legfontosabb turisztikai látnvaló. A tér már az UNESCO világörökségének része, amelyet a céhek épületei vesznek körbe. A sörfőzők céhének épületében ma sörmúzeum található, míg a Városháza épületével szemben áll a brüsszeli városi múzeum.

Természetesen hasonlóan nagy figyelmet kap az Európai Unió Parlament épülete, mely nemzetközi szinten is fontossá tette Brüsszel városát.  Az ide belépő érdeklődők nemcsak megtekinthetik a plenáris ülések helyszínét, természetesen amikor nem ülésezik a parlament, hanem interaktív játékos kis filmek, kiállítások és játékok mutatják be és tanítják meg az érdeklődőknek az Európai integráció történetét – hozzá kell tenni egyáltalán nem unalmas módon!

A városnézés után ha megéhezünk, mindenképp ki kell próbálni a brüsszeli waffelt, amely az általunk ismert gofritól annyiban különbözik, hogy tésztája könnyebb, a gofri nagyobb és a rácsozata magasabb.

Belgium világszerte híres terméke a belga csokoládé. A leghíresebb csokoládékészítő a Wittamer, melynek boltja a Grand Sablonon található. Az igen magas minőségű belga csokoládét napjainkban is kézzel, kis műhelyekben állítják elő a chocolatier néven ismert mesterek.

Brüsszelbe utazni akár egy hosszú hétvégére is megéri, a város biztos nem fog csalódást okozni senkinek.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment