Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Firenze

Úticélok

Firenze

Firenze
szeptember 05
13:06 2016

Habár Firenze manapság nem a legfontosabb olasz városnak számít, minden kétség nélkül a középkor és a reneszánsz egyik legfontosabb, legkiemelkedőbb városa volt a Medici család kormányzása alatt, így aki Firenzébe utazik rengeteg gyönyörű látnivalókat és történelmi emlékeket talál.

Hogy bizonyítsuk mennyire fontos is volt ez a város két érdekes részlettel kezdeném. Firenze volt az első európai város, ahol kikövezett utakat építettek már 1339-ben. A kulturális központ legjobb példája pedig nem más, mint az itt munkálkodó Dante, aki a toscanai nyelvjárásban írta Isteni színjátékát, megalapozva a mai modern olasz nyelv irodalmi alapjait.

A város nemcsak Danténak adott otthont, hanem a híres és gazdag Medici családnak, mely oly sok pápát adott Rómának, de itt született Amerigo Vespucci is, valamint Bartolomeo Cristofor, aki 1700 körül találta fel a zongorát. Nézzük most azonban a látványosságokat.

Természetesen a leghíresebb látnivaló a firenzei dóm, amely a renenszánsz egyik remekműve több szempotnból is. A dóm kupolája majdnem száz évig nem készült el, mivel olyan nehéz volt  megfelelő kupolát tervezni és megépíttetni. Végül Brunelleschinek sikerült teljesítenie a feladatot, ezáltal a reneszánsz egyik legnagyobb remekművét alkotta meg. A Giotto-tornyon Donatello szobrokat láthatunk, míg a keresztelő kápolna bronz ajtaja és rajta a bronz domborművel nyűgözik le a turistákat.

Ha tovább sétálunk elérkezünk a Piazza della Signora, ahol egy érdekes szobrot látunk. Ez Michelangelo Dávid szobra, pontosabban egy másolata, így Firenze is büszkélkedhet egy Dávid szoborral.

A Ponte  Vecchio, azaz az öreg vagy régi híd,  Firenze legszebb hídja, ma is aranyművesek dolgoznak itt, de a híd már a 13. századtól létezik, sőt előtte is volt itt egy híd. A híd annyira szép, hogy Hitler minden hidat leromboltatott Firenyñben, kivéve ezt az egyet, melyet ő maga is csodálatosnak talált.

Ha a reneszánsz szerelmesei vagyunk mindenképp látogassunk el az Ufizzi épületébe. Eredetileg az „állami ügyek” intézésére létrehozott hivatal-együttes egyben a Mediciek legfontosabb reneszánsz képtára lett. Ma is a legnagyobb sor az épület galéria része előtt áll, hiszen a reneszánsz legnagyobbjainak műveit tekinthetjük meg itt.

Firenzében járva ne hagyjuk ki a Pitti palotát, melynek nagyon szép parkja van, illetve a Palazzo Vecchio-t a Mediciek eredeti székhelyét.

Firenze valóban a reneszánsz fővárosa volt, így az utcákon sétálva remekművekbe botlunk szinte minden méteren. A városnak kivételes hangulata van, főleg este, mivel meglehetősen meleg van nyáron, így este indul be az igazi élet Firenzében.

 

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment