Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Córdobába utazik

Úticélok

Córdobába utazik

Córdobába utazik
október 10
12:46 2016

Spanyolország déli autonóm tartománya Andalúzia sok érdekes és izgalmas várost tartogat, így nem is csoda, hogy az ország leglátogatottabb üdülőhelyei vannak itt. Az egyik legérdekesebb és talán legkülönlegesebb város Córdoba, ahol a mórok csodálatos emlékeket hagytak hátra.

A város legfontosabb jellegzetessége, hogy Isztambulhoz hasonlóan itt is a vallási hármasság,a három világvallás harmonikus együttélése mutatkozik meg. Ez is annak tudható be, hogy az Andalúziát meghódító mórok vallási toleranciát mutattak.

Itt is megfigyelhető az építészetben a vallások keveredése, mint Isztambulban. Itt a cordobai katedrális mutat kettős vallási jegyeket, hiszen az eredetileg mecsetnek emelt épület belsejébe V. Károly uralkodési alatt a helyi püspökség egy katedrálist emelt. Így elég érdekes látványt nyújt ez a katedrális, azonban pont ezért a világon egyedülálló, hogy egy mecset belsejébe építettek egy katedrálist. Az utóbbi időkben mondjuk pont ebből a tényből volt egy kisebb botrány, ugyanis nem tudták, vagy sokan tudatosan nem is mecset-katedrálisnak hirdették az odaérkező évi egy millió turistának az épületet. Nos, érdemes meglátogatni és eldönteni saját magunk.

Találhatunk itt római kori hidat is, amely az 1. századból maradt fenn. Természetesen mindenhol, ahol rómaiak jártak, így itt is, fennmaradt vagy egy vízvezeték vagy egy híd, ez Andalúzia több  helyére is jellemző.

A cordobai zsidó negyed szintén hangulatos és szép hely, mindenkép érdemes megnézi gyönyörű zsinagógáját. Ez a zsidó negyed kevésbé üzletiesedett el és inkább megtartotta eredeti funkcióját, így itt nehezebben lehet szuverírokat vásárolni de nem lehetetlen.

A városban három híres filozófus szobrát találhatjuk, akik mind Córdoba lakosai voltak. A római Senecá-ét, a zsidó Maimonidész-ét és a muzulmán  Averroes-ét.

Sokkoló de egyben érdekes és kihagyhatatlan múzeum az Inkvizíció múzeuma, ahol meglehetősen részletes rajzokon keresztül mutatján be a spanyol inkvizíció által használt kínzóeszközöket. Ez már csak azért is érdekes, mert az alig néhány száz évvel ezelőtt még bigottan katolikus spanyol népből, aki rendszeresen égette az eretnekeket, mára Európa legliberálisabb népe lett és mindenhol úgy reklámozzák, hogy Andalúziába azért érdemes elutazni, mert itt az emberek nyitottak.

Végül de nem utolsósorban fontos megjegyezni, hogy aki Córdobába utazik készüljön fel az útra alaposan, mivel Európa egyik legmelegebb városáról van szó, ahol nyáron szinte kibírhatatlanul nagy a hőség, átlagosan 37 fokot mutat a hőmérő!

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment