Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Isztambul

Úticélok

Isztambul

Isztambul
október 17
10:32 2016

Isztambul egyik jelképe a három vallási jelképből, a Dávid-csillagból, Félholdból és a Keresztből álló szimbólum, mely – bár sokan nemis gondolnák – a vallási tolerancia jelképévé teszik a várost. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy aki Isztambulba utazik, egy nagy múltú városba látogat el. Ennek a vallási keveredésnek a legszebb példája az építészetben a Hagia Sophia.

Bár a 6. század előtt volt két templom a mostani Hagia Sophia helyén, a végleges formáját a 6. században I. Jusztiniánusz bizánci császár uralkodása alatt nyerte el. Az épület tökéletes példája a császár nagyravágyó természetének, hiszen a pestis és a felkélések ellenére is annyit költekezett a Hagia Sophia felépítésére, hogy az később szinte minden jelentősebb nyugati keresztény épület (Szent Péter bazilika) mintájául szolgállt.  A muszlim hódítástól egészen 1935-ig működött muszlim imaházként, ma már múzeumként látogatható.  Bár folyamatosak a restaurációk, mégis megcsodálható a monumentális csarnok a kupola alatt, továbbá folyamatosan tárnak fel és rekonstruálnak régi freskókat. Gyönyörű példáját láthatjuk az iszlám művészetnek ugyanúgy mint az ortodox keresztény művészetnek, hiszen a keleti ortodoxia első bazilikája volt ez.

A Kék mecset Isztambul másik látványossága, melyet először sokan össze is kevernek a Hagia Sophia-val. Ismertető jele a belső falait borító, jellegzetes kék csempék. I Ahmed szultán utasítására kezték el építeni, akinek terve az volt, hogy a birodalom központi imaházává tegye azt. Lenyűgöző látványt nyújt a mecset monumentalitása, melyet az oszmán építészet klasszikus korszakának remekeként tartanak számon.

Mindenképp a látnivalók listájára kell kerülnie a Topkapi palotának is, hiszen nemcsak palotaként szolgállt, hanem a birodalom adminisztratív központja is volt. Ennek tudható be monumentális mérete, hiszen négy udvarból áll, mindegyikben más-más funkciót betöltő épületek, helyiségek találhatóak. Említésre méltóak a második udvarban megtekintehő porcelán gyűjtemények, melyeket különös becsben tartottak a szultánok, mivel úgy vélték, a porcelánok színe megváltozik ha mérgezett ételt vagy italt tartalmaznak. Kihagyhatatlan látványosság  a harmadik udvar hárem része, amely közel 500 főnek adott otthont, természetesen ebbe beleértve a háremet szolgálló kasztrált fériakat is. Ugyanakkor itt valóban elgondolkodhat a férfi turista, hogy a sokszor annyira irigyelt háremet mekkora fáradtság is lehetett bejárni, és mennyi időt kellett rá szakítani. (többszáz főre!)

Isztambul valóban a múlt és a jelen városa is egyben, rengeteg további látnivalóval, melyek biztos szerelmeseivé teszik az oda utazót. Isztambulba utazni és ott jól érezni magunkat valóban nagyon könnyű, elengedni azonban sokkal nehezebb.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment