Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Málta, az élő múzeum

Európa

Málta, az élő múzeum

Málta, az élő múzeum
október 26
11:30 2016

Málta szigetén nemcsak a sziget gyönyörű természeti csodáit láthatjuk, hanem majdnem 7000 éves történelemmel is találkozunk. Bárhova is megyünk ezen a szigeten, a látnivalók valamint a csodálatos épületegyüttesek lélegzetelállító látványt nyújtanak. A szigeten a legszebb talán a fehér színű sziklák színe a tiszta kék színű tenger mellett.

Málta szigetét szokták még a legnagyobb nyitott terű múzeumnak is nevezni. Ez teszi a legkülönlegesebbé Máltát, hiszen régi történemének valamennyi épületei láthatóak még ma is. Itt nemcsak a prehisztorikus időket ismerhetjük meg, de Szent Pál nyomaiban is járhatunk vagy megismerhetjük a Szent János rend lovagjainak tették, akik a kereszténységet védték Málta szigetén.

Természetesen nemcsak a történelmet élvezhetjük itt. Máltán majdnem egész évben napos, szép idő van, így mindig van lehetőségünk kinti programokon részt venni.

A sziget területe is pont megfelelő, hiszen 48 óra alatt én néhány kilométer megtétele után bejárhatunk rengeteg látnivalót, sportolhatunk is akár és még így is marad időnk az éjszakai életre! Nézzünk néhányat a látnivalók közül:

View of Valletta with Our Lady of Mount Carmel church dome, Malta

View of Valletta with Our Lady of Mount Carmel church dome, Malta

Fedezzük fel Málta természeti csodáit!

A Hypogeum (amely görögül “föld alatti helyet” jelent) lényegében egy föld alatti nekropolisz (halottak városa), melyet véletlenül fedeztek fel 1902-ben. Ide belépve egy titokzatos világ tárul elénk. A Hypogeum összes kamrája, szobája a sziklákból lett kifaragva elképesztő precizitással. A szakértők Kr.e 3000-3600-ig datálják az építését és majdnem 7000 testet helyeztek itt örök nyugalomra.

A Xagħra domb deli lejtőjén elhelyezkedő Ġgantija Templomok megalitikus félelmetes falai lenyűgöző látványt nyújtanak Gozo testvérsziget déli részén. Ahogy az a neve is mutatja (ġgantija – óriást/hatalmast jelent) a Ġgantija templomok a legnagyobb eddig talált megalitikus templomok a Málta-szigeteken. Falai 6 méter magasan tornyosulnak a két templom együttesen pedig 40 métert fed le.

A Szent Pál katedrális azon a helyen fekszik, ahol egykor Publius római helytartó villája állott, aki Kr.u. 60-ban fogadta Szent Pált a szigeten.

Az eredeti római stílusban épült templomot eltörölte a föld színéről egy földrengés, így a jelenleg is látható katedrális az új, 1697-1702 között épített barokk stílusú katedrális. Építője Lorenzo Gafa, akire nagyban hatott az itáliai mester, Borromono. A katedrális két harangtornyán található kígyó motívumok Szent Pál első csodatettére utalnak.

Ha tehetjük látogassunk el Birżebbuġa-ba, ahol a Għar Dalam Barlangok és Múzeum található. Ezekben a 145 m hosszú a sötétség barlangjának nevezett mészkőbarlangokban még törpe elefántok, vizilovak, madarak és kis emlősök maradváynait is láthatjuk a mészkőben.

fullsize_972d8df3c5c3ca7f9be654c3200d8523

A látnivalók után próbáljuk ki Málta legjobb éttermeit, bárjait!

A Szent Pál kikötőnél található Tarragon, amely egy kifinomult étterem tengerparti kilátással. A fával borított padló, a fehér abroszterítős fából készült asztalok és a finom Mediterrén menük kivéletes hellyé teszik ezt az éttermet. A Tarragon specialitása a friss hal, melyet még aznap fogtak és hoztak a közeli öbölből.

A Beat House étterem egy nagyon jó értékeléseket begyűjtött hely, ahol szintén finom friss halas tálakat próbálhatunk ki. A nyilvánvaló halas tálak mellett más ételek is elérhetőek barátságos áron.

Ahogy láthattuk Málta rengeteg programmal és látnivalóval várja az ide látogatókat. Ha még ez sem lenne elég, átugorhatunk a szomszédos testvér szigetekre, így nyaralásunkon belül még tehetünk egy plusz kis nyaralást.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment