Bravofly – Utazás a világ

UTAZÁSI BLOG
Home > Úticélok > Európa > Róma az örök város

Európa

Róma az örök város

Róma az örök város
november 02
11:30 2016

Utazzon el az olaszországi Rómába és fedezze fel az európai civilizáció egyik bölcsőjének történelmét.

Róma egyik nagy előnye, hogy viszonylag könnyen és gyorsan felkereshető az összes híres látnivaló, mivel azok a belvárosba tömörülnek.

Kezdjük a Colosseummal, az ókori Róma egyik jelképével. Eredetileg kivégzések, gladiátor játékok és vadászatok alkalmával nyitották meg egészen a keresztény időkig, mikor betiltották ezeket a játékokat és a Colosseum sok ideig elhagyatott hely volt. Mindezek ellenére még ma is csodálatos látványt nyújt.

Keletre a Colossuemtól található a Forum Romanum, amely eredetileg egy egyszerű piactér volt. Ez az ókori Róma legrégibb helyszíne, hiszen itt még a római királyság korából is tártak fel templom romokat.

28272_6340fbda18e9c3475bd0666844ee2e232edd0aad_full

A Forum Romanum-ról ha felnézzük megpillanthatjuk a Palatinus-t. A legenda szerint itt talált rá egy nőstényfarkas, Lupa, Remusra és Romulusra, akiről később Róma városa a nevét kapta.

A Pantheon kihagyhatatlan látvinavó Rómába, hiszen a ma is még álló épület kupoláját még a mai eszközökkel is nehéz lenne reprodukálni. Kezdetben minden római isten tiszteletére épült, majd keresztény templommá szentelték fel Szűz Mária és a vértanúk tiszteletére.

Kötelező program a bevehetetlen erődtmény, az Angyalvár megtekintése. Eredetileg Hadrianus császár síremlékeként épült, mely később a császárok temetkezési helye lett. A későbbiekben nagy hasznát vették, főleg a pápák, akik többször is ide vonultak, amikor Rómát ostromolták. Az Angyalvár annyira bevehetetlen volt, hogy maguk a római polgárok akarták lebontani, hogy ne folyjon érte annyi harc. Végül csak a márványborítást távolították el.

hetvege-romaban-budapest-roma-hotel

Róma nem teljes Vatikán város nélkül. Vatikán mai területe sokáig üres terület volt. A hagyományok szerint itt halt mártírhalált Szent Péter,  Jézus első földi helytartója. A Szent Péter sírjára emelt bazilikát a 16. században kezdték építeni a már eredetieg is ott álott Szent Péter bazilika helyére. A bazilika Michelangelo tervei alapján készült nagy részben.

Természetesen a bazilika megépítése után szükség volt egy olyan tér megtervezésére és elkészítésére is, amely alkalmas fogadni a bazilikába betérni vágyó óriási számú híveket. Magát az ellipszis alakú teret, Bernini tervei alapján készítették. A benti még régebbi bazilika földszintjén nyílik egy fülke Szent Péter sírjához.

Mindenképp nézzünk be a Vatikáni múzeumba is, melyet világhírűvé a Sixtus-kápolna teszi, amely valójában a pápa magánkápolnája, egy egyszerű, ferences rendi épület. A 19. század óta zajlik itt a konklávé, a pápáválasztás. Ide szegeződik millió hívő tekintete, amikor a pápaválasztás eredményét várják, így talán a Sixtus-kápolna kéménye a világ leghíresebb kéménye is egyben.

Természetesen lenyűgözővé a belső hatalmas freskó teszi, mely a világ legnagyobb egybefüggő freskóegyüttese. Michelangelo által készített freskók az Ószövetszég eseményeit dolgozzák fel és szereplőit mutatják be. Leghíresebb Ádám teremtése, ugyanakkor szintén közismert az utolsó ítélet freskórészlet is.

Rómában a csodálatos az, hogy minden négyzetméteren történelmet találunk. A sor végtelen, hiszen Marcus Aurelius szobra, a spanyol lépcső, Victor Emanuel emlékmű csak néhány azon kötelező látványsságok közül, melyeket feltétlen meg kell nézni Rómában.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment